https://www.youtube.com/watch?v=Ltgm4nZxDZQOldalak

2013. május 26., vasárnap

Gyereknap

Régóta ígérgetem kisfiamnak hogy megvarrom a Minecraft  játék Creeper figuráját. Nem véletlenül halogattam, mert ami legóból könnyen összerakható, az textilből már nehezebb. De elérkezett az önmagamnak megszabott  végső határidő, a Gyereknap. Szabtam, varrtam, ragasztottam, aztán újból varrtam, de már kézzel, és megszületett Ő...


...nem teljesen olyan mint az eredeti, de a "mi macskán kölyke". Kisfiam ragyogó pofival ölelte magához,  
ez a pillanat mindent megért.

***

Én sem maradtam ajándék nélkül, gyönyörű virágokat 
kaptam szüleimtől, egyik kedvencemet, törpe dáliát.



Zsigvica

2013. május 25., szombat

BOM 4.és 5.

BOM 4.
Sawtooth star




BOM 5.


A leírást itt és itt találjátok.
Zsigvica

2013. május 20., hétfő

Pünkösdi virágok



Zsigvica

Vitorlát bonts 2.


 Az első két blokk elkészült, sajnos a fotók a szokottnál is rosszabbak, de elromlott a fényképezőgépem,  s a gyerekem gépéhez meg abszolút nem értek.

                                                       Zsigvica

2013. május 14., kedd

Vitorlát bonts!

...illetve vitorlát/vitorlást varrj,  ha van kedved, csatlakozz hozzánk!

  Egyik hétvégén a You Tube-on nézelődve találtam rá erre a videóra: 



A többesszám sem véletlen, ugyanis ugyanezen a hétvégén Kinga  a Churn Dash Block Tutoriál  készítése közben rakosgatta addig a blokk részeit, míg az egy vitorlát formázott. Ez nem lehet véletlen, s  megbeszéltük, hogy együtt varrunk vitorlást, ő a kisfiainak falvédőt én a kicsit nagyobb fiamnak takarót készítek a blokkokból. No, de ha már ketten varrunk, miért ne varrnánk többen is? 

Ezennel szeretettel meghívunk egy kis közös vitorlázásra.

A technika, a méret szabadon választott, nincs kötelezettség, 
a lényeg a közös varrás.


Zsigvica

2013. május 11., szombat

Ír szódáskenyerem

Régóta foglalkoztat az élesztő/kovász nélküli kenyér gondolata. Kaptam is egy durum lisztes  receptet,  na de durum lisztet nem árulnak minden boltban. :(  Így aztán halasztódott a dolog.
Mivel már egy hete beteg vagyok, nap mint nap elhalasztottam a kenyérsütést. Ma viszont már nagyon szerettem volna kenyeret enni, - az extrudált kenyerekre már ránézni sem bírok- döntöttem, sütök. Na de milyet? Erőm kevés, kenyérsütőm haldoklik, s akkor bevillant az ír szódás kenyér. Néhány recept elolvasása után ez lett az én verzióm, abból ami itthon találtam.

45 dkg sima iszt,
1 doboz 450 gr-os kefír
1 tk. barna cukor
1 tk. szódabikarbóna (gyógyszertári)
1 tk. tengeri só

Összekevertem a száraz összetevőket, majd egy fakanál segítségével belekevertem a kefirt. Sokat nem vacakoltam vele, olajjal kikent hőálló tálba öntöttem, kissé ragacsos tészta lett. Vizes kézzel elsimítottam a tetejét, keresztbe bevágtam egy pengével. A tálat egy tepsibe állítottam, hogy el ne pattanjon a forró rácstól és az előmelegített sütőbe tettem. Alulra lábaskában tettem egy kis vizet, ezt másfajta kenyereknél is így szoktam. Addig sütöttem erős lángon, amíg szép színe nem lett.  Legközelebb sütőpapírral fogom bélelni a tálat, kicsit az alja nehezen jött ki. A vágási felületen látszik, hogy nem bírtam kivárni még kihűl, még melegen felvágtam. Hát finom lett, nekem legalábbis nagyon ízlik.:D


  Zsigvica

2013. május 6., hétfő

Édes is, savanyú is - milyen is?


Kicsi fiam mondogatta már néhány napja, hogy "ÉDES-SAVANYÚT" enne. Még sosem kóstolta, de ínyenc lévén izgatta a fantáziáját. Fel lett adva a lecke, mármint, hogy legyen még gluténmentes is? A szójaszósz általában gluténes, meglepő módon néhány recept worcester szószt is írt, ami szinté gluténes (globalizáció a konyhában). Keresgélésem nem volt hiába való, mert megszületett a saját gm receptem. Lehet, hogy nem elég autentikus, de Lacikának nagyon ízlett, s ez volt a lényeg.

Csirkemell édes-savanyú mártásban Nanó módra




1 db csíkokra vágott csirkemell
2 gerezd fokhagyma
1 kis fej vöröshagyma
1 db piros színű paprika
1 db kisebb sárgarépa
¼ db zellergumó
1 kis konzerv paradicsompüré (gm)
1/2 konzerv darabolt ananász (én még kisebbekre vágtam)
1 evőkanál kukoricakeményítő 
1-2 kávéskanál ecet
méz
1 teáskanál ételízesítő (gm)
étolaj

Az apróra vágott hagymát kevés olajon megfuttatjuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott csirkemellet, s ha a hús kifehéredett, a gyufaszál nagyságúra szelt sárgarépát, a kis kockára aprított zellert, fokhagymát és paprikát is beletesszük. 1-2 percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsompürét, s felöntjük 2-3 dl ételízesítővel felforralt vízzel , beledobjuk a darabolt ananászt, sózzuk. Mézzel, ecettel ízesítjük, egy kis vízzel kikevert keményítővel sűrítjük. 
Főtt vagy párolt rizzsel tálaljuk.

Ha tetszik, készítsd el Te is!



Jó étvágyat hozzá!
   Zsigvica