30 dkg liszt
(ma kukorica lepényliszt, kukoricapehely liszt, kukorica- és burgonyakeményítő, valamint sparos Free from lisztből készítettem)
1 dkg friss élesztő
1 db tojás
2 ek olaj
só
1 dl tej + víz
pici cukor
Az élesztőt a cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval galuska sűrűségűnél picit hígabb tésztát készítünk. Legalább fél órát hagyjuk kelni, majd a kiolajozott szendvicssütőben megsütjük. Készíthetjük csak vízzel is, de ha tej is van benne szebb színűre sül. Este is bekeverhetjük, hűtőbe tesszük és reggel frissen sütjük.
Zsemle helyett is készíthetjük, de tölthetjük is pl. felvágottal, sajttal, hagymával. Ilyenkor kevesebb tésztát teszünk a mélyedésekbe, rátesszük a tölteléket, majd befedjük még egy kis tésztával. Nagyon finom úgy is, ha a tésztába keverünk apró kockára vágott kolbászt és hagymát. A tetejét megszórhatjuk magokkal vagy reszelt sajttal. Természetesen készülhet édes töltelékkel is (sütésálló lekvár, csokidarabka, túrótöltelék), még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral. ez esetben csak egy csipet sót tegyünk bele, viszont mehet hozzá több cukor.
Édesen, kukoricalisztből, lekvárral töltve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése